Gyorsmenü

A magyar és lengyel tojástermelő társas vállalkozások gazdasági összehasonlítása

  • Ricz Sándor 1
  • Szőllősi László 2
  • 1 egyetemi hallgató, Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodástudományi Intézet
  • 2 egyetemi docens, Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Gazdálkodástudományi Intézet

Economic comparison of Hungarian and Polish egg-producing companies

A tanulmány célja, a magyar és lengyel tojástermelő társas vállalkozások gazdasági teljesítményének megítélése, a kimutatható különbségek feltárása, valamint az ágazati koncentráció értékelése. A kutatómunka során az EMIS (Emerging Market Information System) adatbázisból letöltött és különböző paraméterek alapján szűrt étkezési tojástermeléssel foglalkozó magyar (28 db) és lengyel (34 db) társas vállalkozások gazdasági adatait dolgoztuk fel 2017-2020 közötti üzleti évekre vonatkozóan. Az adatok feldolgozásához leíró statisztikai módszereket használtunk, osztályközös gyakorisági elemzést végeztünk, valamint két mintás t-próbát alkalmaztunk. A hatékonysági mutatók (árbevétel arányos jövedelmezőség, saját tőke működési hozama, eszközarányos jövedelmezőség) és az üzemméretet kifejező adatok (árbevétel, mérlegfőösszeg) között összefüggések vizsgálatára korreláció elemzést végeztünk. Az eredmények azt mutatják, hogy a lengyel társas vállalkozások nagyobb üzemmérettel rendelkeznek, árbevétel tekintetében átlagosan ötször nagyobbak, mint a magyar vállalkozások. A termelés jövedelmezőségében azonban nincs statisztikailag igazolható különbség a két ország tojástermelő társas vállalkozásai között. Mindemellett statisztikai összefüggés mutatható ki a jövedelmezőség és az üzemméret között, ami azt mutatja, hogy ebben az ágazatban is érvényesül a mérethatékonyság elve. Mindezek alapján a hazai tojáságazat számára további koncentráció és üzemméret-növelés javasolt, amely – több más tényező mellett – a nemzetközi versenyképességet is javíthatja.

 

The aim of the study is to evaluate the economic performance of Hungarian and Polish egg-producing companies, to explore differences, and to assess sectoral concentration. During the research work EMIS (Emerging Market Information System) database was used. Economic data of Hungarian (28) and Polish (34) companies engaged in table egg production was downloaded, filtered based on various parameters and processed for the business years 2017-2020. Descriptive statistical methods were used to process the data, inter-class frequency analysis was performed, and two-sample t-tests were used. Correlation analysis was performed to examine the correlations between the efficiency indicators (Return on Sales, Return on Equity, Return on Assets) and the data that expressing the plant size (sales revenue, balance sheet total). The results show that Polish companies have a larger plant size and are on average five times larger than Hungarian companies in sales revenue. However, there is no statistically significant difference in the profitability of production between the egg-producing companies in the two countries. However, there is a statistical relationship between profitability and farm size, which shows that the principle of economies of scale applies in this sector as well. Based on all this, further concentration and increase of farm size is proposed for the Hungarian domestic egg sector, which – among other factors – can also improve international competitiveness.

 

 

Issue: 
Pages: 
pp. 43-54
Spread: 
12
JEL-category:
LOC-code: