A hazai háztartási élelmiszerhulladékba kerülő sertéshús és sertéshúskészítmények egyes társadalmi és ökológiai hatásai
A cikkben a lakossági és gasztro szektorban, valamint a közétkeztetésben „kidobott” sertéshús/sertéshús készítmények eredményeként felmerülő egyes társadalmi és ökológiai hatások kérdéskörével foglalkoztunk. Kalkulációinkkal többek között arra fontos megállapításra szeretnénk felhívni a figyelmet, miszerint a sertéshús kommunális hulladékba kerülésével egyidejűleg elpazarolt pénzből a hazánkban éhező-, illetve nélkülöző gyermekek 1/5-ének „sertéshús szelet igényét” fedezhetnénk, amennyiben minden egyes évben igénybe vennék az általános iskolában, valamint a gimnáziumban nyújtott közétkeztetési szolgáltatást, feltételezve, hogy a gyermekek „szelethús igényének” 50%-át sertéshúsból biztosítják.
In social terms, quantification of energy content from pork/pork product wastage is one of our targets in connection with the reduction of food waste. An average waste of energy content from 10% food wastage of pork/pork products is up to 53 000 million Kcal. Food wastage triggers several ecological effects under our assessment including excess water use, relating to pork/pork product wastage, calculated by specific water footprint by Hoekstra, excess greenhouse gas use calculated by specific CO2 footprint published by FAO, 2010 and ammonia emission by Mészáros, 2005 calculated by specific nitrogen loss deriving from slurry of pigs for fattening. Water use of 58 million m3, 117 million m3, 175 million m3, 232 million m3 is unnecessary due to 5%, 10%, 15%, 20% wastage of pork/pork products, respectively.