Az egyetem szerepe az élelmiszergazdasági vállalkozások innovációs folyamataiban
Az innováció mára a vállalkozások piacon maradásának feltételévé vált. Még inkább elmondható ez a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, azaz az élelmiszergazdaságban működő szervezetek esetében. Az újabbnál újabb technológia innovációk - mint a precíziós gazdálkodás, robotizáció stb. - széles eszköztárral szolgálnak napjainkban a vállalkozások számára a fejlesztéshez, fejlődéshez. Ugyanakkor ezek a technológiai újítások amellett, hogy radikális hatékonyságnövelést ígérnek, használatuk olyan speciális tudást is igényelnek, amire korábban az élelmiszergazdaságban igény nem jelentkezett, így nem is alakult ki automatikusan. Az egyetemek jelentős szerepet tudnak vállalni az ágazati szereplők tudásszintjének fejlesztésében. A tanulmány megvilágításba helyezi az innováció azon aspektusát, amire az egyetem jelentős hatással bír, ezáltal a tanulmány az egyetem meghatározó szerepét hangsúlyozza az agrárgazdasági innovációs folyamatok sikere érdekében.
Innovation has now become a condition for businesses to stay on the market. This can be said even more in the case of organizations operating in agriculture and the food industry, i.e. in the food economy. Newer technology innovations provide wide range of tools for developement and progress. At the same time, these technological innovations, in addition to promising a radical increase in efficiency, also require special knowledge for their use, which was not previously required in the food industry, so it did not develop automatically. Universities can play a significant role in developing the knowledge level of sector members. The study sheds light on the aspect of innovation on which the university has a significant impact, thus the study emphasizes the decisive role of the university for the success of agricultural innovation processes.