Gyorsmenü

Az energiafüggőség vizsgálata a megújuló energiaforrások és az üvegházhatású gázkibocsátás tükrében az EU-28 országaiban

  • D. Németh Zsuzsanna 1
  • Székely László 2
  • 1 Ph.D. hallgató, Szent István Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola
  • 2 egyetemi docens, Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar

Examination of the energy dependency in the mirror of the renewable energy sources and the greenhouse gas emission

A népesség növekedésével párhuzamosan, valamint az emberi tevékenységek változatosságát és intenzitásuk növekedését követően az emelkedő energiaigény maga után vonta az üvegházhatású gázok jelentős növekedését, mely a klímaváltozás első számú okaként ismert. A hagyományos energiák növekvő felhasználása mellett a jövőben a megújuló energiák növekedése is várható. A tanulmány a megújuló energiaforrások kapcsolatait vizsgálja az üvegházhatású gázkibocsátással valamint az energiafüggőséggel, a 2004-2014-ig tartó időszakban.

 

Parallel with the increasing population, the diversity and intensity of human activities caused the growth of energy demand which implied the significant increase of the emission of greenhouse gasses, what is known as the main reason of climate change. In the future the renewable energies’ and the traditional energies’ utilisation is expected to grow. That is why the study considers the connection of the renewable energy sources with the greenhouse gas emission as well as energy dependency, in the period of years 2004 to 2014.

Befoglaló szám: 
Oldal: 
pp. 27-41
Terjedelem: 
15
JEL-kód:
LOC-kód: